Wat is steigerhout

Steigerhout is een natuurproduct en wordt gemaakt van naaldboomhout. Het is een zachte houtsoort met een lange houtvezel en wordt ook wel vurenhout genoemd.


Nieuw steigerhout

Het naaldboomhout wordt gezaagd, zodat er balken of planken (steigerplanken) ontstaan. De kleur van het hout is geelachtig. Deze steigerplanken worden hoofdzakelijk gebruikt in de bouwsector. Er wordt een vloer van gemaakt die op de bouwsteigers ligt.


Oud of gebruikt steigerhout

Oud/gebruikt steigerhout krijgt door weersinvloeden (zon, regen, wind, sneeuw, vorst enz.) na ongeveer een half jaar een grijze uitstraling. De timmerman, schilder, loodgieter, elektriciën loopt en werkt op de steigers. De planken zijn veelal beschadigd/verkleurd door spijker- en schroefgaten, zaagsporen, cementresten, verfspatten, slijpsel van doorgeslepen bakstenen enz. Door al deze invloeden is er niet één plank hetzelfde en krijgen meubelen een robuuste of bourgondische uitstraling. Gebruikte steigerplanken worden schaars omdat er tegenwoordig gebruik gemaakt wordt van aluminium of betonplex vloerplaten. Helaas wordt de prijs van gebruikt hout hierdoor hoger dan nieuw hout. De laatste jaren worden er vanwege de uitstraling (look) meubelen gemaakt voor buiten en binnen (slaapkamer, badkamer, kinderkamer enz.)


Het zagen van hout

Om zoveel mogelijk planken uit een boomstam te verkrijgen zijn er verschillende zaagmethoden. Hier zitten voor/nadelen aan. Om de meeste planken te verkrijgen wordt er dosse gezaagd (fig. 1). Het nadeel is dat de planken die op deze manier gezaagd zijn zullen kromtrekken en scheuren. Dit heeft te maken met de groeiringen (jaarringen) van de boom. In fig 2 is duidelijk het verschil tussen dosse en kwartiers zagen te zien. In fig. 3 wordt nog een zaagvorm getoond. Er zijn nog meer zaagvormen. In fig. 4 is de werking van het hout te zien. Bij de dosse gezaagde planken zullen de gebogen jaarringen zich altijd willen rechttrekken. Hierdoor zal er over het algemeen een scheur ontstaan in het midden van de kortste jaarringen. In de rechthoeken van de tekening kunt u de werking van het hout zien.


Uitzetten, krimpen, hol en bol gaan staan van steigerhout

Tijdens het maken van een steigerhouten meubel wordt er door ons veel aandacht besteed aan nauwkeurigheid en precisie. Iedere plank wordt geborsteld en geschuurd, hierdoor zullen overmatige specie en kitten verwijderd worden. Alle schroeven en spijkers worden verwijderd. Tijdens het maken van een meubel komen wij soms voor een probleem te staan. We maken bijvoorbeeld een mooi strak tafelblad en na een week zitten er naden van 2 tot 3 mm tussen de planken. Dit is onvermijdelijk. Alle delen worden strak tegen elkaar geplaatst en waar nodig met constructielijm verstevigd. Als u kiest voor nieuw/oud steigerhout moet u rekening houden met bovengenoemde ongemakken en schades, maar u gaat uiteindelijk voor een robuuste of bourgondische uitstraling. Door een holle, bolle plank kan bijvoorbeeld een wijnglas schuin staan. Wij adviseren dan een placemat of onderzetter te gebruiken.


Onderhoud en levensduur

Een onbehandeld meubel van nieuw/oud hout is met al zijn eigenaardigheden het mooist. Wordt het hout nat door een regenbui dan is het ook weer snel droog en kan 3 - 5 jaar meegaan. Laat u meubels tijdens de winter buiten staan, dek dan het meubel af met een dekzeil. Tegenwoordig willen veel klanten de meubels in de white- grey- blackwash of willekeurige kleur beits behandeld hebben. Wij gebruiken hiervoor schuttingbeits van het merk Cetabever. Deze beits is op waterbasis, kleurvast en vochtregulerend. Wij adviseren voor een lange levensduur bij onbehandeld hout het meubel in een transparante beits te zetten. Het grote voordeel hiervan is dat als er limonade of iets dergelijks overheen gaat, dit gemakkelijk schoon te maken is en het is beter bestand tegen de weersinvloeden. Voor een perfecte bescherming van onbehandeld hout zijn er minimaal twee lagen nodig, maar drie lagen geeft wel voor drie jaar bescherming. Om de robuuste en bourgondische uitstraling te behouden worden meubels vaak maar een keer in de beits gezet. Het is dus aan te raden ieder jaar het meubel te schuren en dan weer een keer in de beits te zetten.